ReviewEssays.com - Term Papers, Book Reports, Research Papers and College Essays
Search

Psychology

Essay by   •  December 8, 2010  •  Study Guide  •  992 Words (4 Pages)  •  1,165 Views

Essay Preview: Psychology

Report this essay
Page 1 of 4

Uppgift 1

Under de senaste hundra еren har det skett stora fцrÐ'ndringar inom jord- och skogsbruk. Inte bara i Sverige och vÐ'stvÐ'rlden, vissa U-lÐ'nder har ocksе upplevt fцrÐ'ndringarna. Och den ekonomiska och tekniska utvecklingens framfart har varit pе bekostnad av naturens resurser.

Som Odum sÐ'ger sе uppstеr monokulturer som Ð'r kÐ'nsliga fцr fцrÐ'ndringar. Varfцr har det dе blivit sе?

Fцr mig kÐ'nns det uppenbart att den ekonomiska faktorn Ð'r avgцrande i det avseendet. NÐ'r pengar strцmmar in sе hamnar miljцfrеgorna pе efterkÐ'lken. Och nÐ'r jord- och skogsbruk tog det steget i utvecklingen som det gjorde, tror jag inte att mÐ'nniskor tÐ'nkte pе att det skulle fе de effekterna som det har fеtt.

Den sortens problematik som Odum talar om finns som sagt inte bara pе vеr egen bakgеrd (den svenska naturen) utan framfцr allt Ð'ven i fattiga lÐ'nder.

Ett uppenbart exempel som inte uppmÐ'rksammas tillrÐ'ckligt Ð'r skцvlingen utav all regnskog i vÐ'rlden. Som sker bland annat fцr att ge plats еt bananodlingar och kaffeodlingar, pе grund av den bцrdiga jord som regnskogen fцrser bцnderna med.

En uppfattning som mеnga har Ð'r att effekterna av detta inte kommer att pеverka mÐ'nniskor i resten av vÐ'rlden. Vilket det tvÐ'rt om kommer att gцra, men det ska jag inte gе in pе nu.

Fцr att nÐ'mna ett mer pеtagligt exempel fцr oss svenskar sе har vi det skеnska jordbruket dÐ'r all skog har skцvlats fцr att ge plats еt odlingar av olika slag. Vilket placerar marken i en kÐ'nslig situation mot fysiska faktorer.

Men hur ska dе fцrÐ'ndring ske? Fцr man kan ju tycka att alla markÐ'gare i Sverige inte kommer att stÐ'lla sig positiva till frеgan: om just de har lust att avvara stora delar av sin mark fцr "the greater good", pе bekostnad av deras egna intÐ'kter?

Och den frеgan Ð'r ju av extra stor vikt fцr de markÐ'gare i fattigare lÐ'nder som har Ð'nnu mindre att avvara ekonomiskt Ð'n vad en svensk markÐ'gare har.

Ur en markÐ'gares perspektiv kan man tÐ'nka sig att, de hot som fцreligger i det lеnga loppet fцrmodligen inte kommer att ha nеgon effekt pе deras ekonomi under deras (markÐ'garens) livstid. Och de avsÐ'ger sig pе sе vis ansvaret.

Stormen Gudrun bevisade i och fцr sig motsatsen. DÐ'r odling av vissa trÐ'darter hade fцredragits, av ekonomiska skÐ'l, vilket gav upphov till den stora rцjning av trÐ'd som fцljde av stormen.

Trots att ekonomiska och miljцmedvetna avsikter har visat sig vara svеrfцrenliga pе de flesta omrеden, tror jag hur som helst att fцrÐ'ndringar gеr att genomfцra, mot ett "moget samhÐ'lle", som Odum talar om. Om bara de rÐ'tta politiska verktygen anvÐ'nds pе rÐ'tt sÐ'tt. Som exempel att media till en bцrjan uppmÐ'rksammar problemet.

Och de fцrÐ'ndringar mot det mogna samhÐ'llet Ð'r ju synnerligen viktigt fцr de lÐ'nder som inte har kommit lika lеngt i utvecklingen som vi i vеrat land har gjort. Dels fцr att ta steget i rÐ'tt riktning frеn bцrjan. Men samtidigt fцr att inleda еtgÐ'rder innan problemen uppstеr.

Uppgift 2

I kretsloppet pе jordklotet sker stÐ'ndigt fцrÐ'ndringar i alla olika miljцer, bеde i vÐ'xtriket och i djurriket. FцrÐ'ndringarna grundar sig pе olika orsaker som naturkatastrofer eller mÐ'nskliga faktorer, som miljцfцrstцring t ex. Och nÐ'r fцrÐ'ndringar sker i de olika miljцerna sker ocksе fцrÐ'ndringar hos de arter som lever i miljцerna, i form av anpassning.

Nu sker ju inte all anpassning ur ett evolutionÐ'rt perspektiv цver en natt, utan successivt. Hur sker den hÐ'r anpassningen dе? Givetvis Ð'r ju det helt beroende pе vilken art och vilken miljц

...

...

Download as:   txt (6.6 Kb)   pdf (91.3 Kb)   docx (11.5 Kb)  
Continue for 3 more pages »
Only available on ReviewEssays.com