ReviewEssays.com - Term Papers, Book Reports, Research Papers and College Essays
Search

Roland Barthes. Le Message Photographique, 1961

Essay by   •  February 3, 2011  •  Study Guide  •  4,603 Words (19 Pages)  •  3,687 Views

Essay Preview: Roland Barthes. Le Message Photographique, 1961

Report this essay
Page 1 of 19

Ievads semiotikÐ"Ѓ. 3. seminÐ"Ѓrs.

R.Barta un U.Eko kultÐ*«rsemiotika.

1. Valodas un runas skaidrojums R.Barta teorijÐ"Ѓ:

a) runas koncepts;

b) sociolekta koncepts;

c) retorikas loma.

2. MÐ"«ta semioloÐ"ЈiskÐ"Ѓ interpretÐ"Ѓcija R.Barta darbos. Retorikas un mitoloÐ"Јijas attiecÐ"«bas.

3. DenotÐ""tÐ"Ѓ ziÐ*†ojuma un konotÐ""tÐ"Ѓ ziÐ*†ojuma attiecÐ"«bas fotogrÐ"ЃfiskÐ"Ѓ attÐ""la analÐ"«zÐ"".

4. Kas ir fotogrÐ"Ѓfijas paradokss?

LiteratÐ*«ra:

R.Barts. „Runas veidu iedalÐ"«jums.”- Kentaurs XXI, Nr.18, 1999.g. aprÐ"«lis, 108 вЂ" 121.lpp.

R.Barts „FotogrÐ"Ѓfiskais ziÐ*†ojums” вЂ" sk. Pielikumu.

R.Barts. „MitoloÐ"Јijas” (fragments) вЂ" Ð*Ð...urnÐ"Ѓls GrÐ"Ѓmata, RÐ"«ga, 1990 jÐ*«nijs. Pieejams arÐ"« portÐ"ЃlÐ"Ѓ Satori..

SekundÐ"ЃrÐ"Ѓ literatÐ*«ra:

D.Chandler. Semiotics. The Bassics. Routledge, London, 2003

T.Hawkes. Structuralism and Semiotics. Routledge, London, 2003; 86- 100 pp.

Roland Barthes. Le message photographique, 1961.

RolÐ"Ѓns Barts. FotogrÐ"Ѓfiskais ziÐ*†ojums, 1961.

FotogrÐ"Ѓfijas paradokss

KÐ"Ѓds ir fotogrÐ"ЃfiskÐ"Ѓ ziÐ*†ojuma saturs? Kas pie mums nonÐ"Ѓk ar fotogrÐ"Ѓfijas palÐ"«dzÐ"«bu? PÐ""c definÐ"«cijas: pati aina, reÐ"Ѓlais burtiskÐ"Ѓ nozÐ"«mÐ"". Protams, pÐ"Ѓrejot no priekÐ*ÐŽmeta pie tÐ"Ѓ fotogrÐ"Ѓfijas, notiek zinÐ"Ѓma redukcija вЂ" proporcijÐ"Ѓs, perspektÐ"«vÐ"Ѓ un krÐ"ЃsÐ"Ѓs. TaÐ"ÐŒu Ð*ÐŽÐ"« redukcija nevienÐ"Ѓ brÐ"«dÐ"« nav pÐ"Ѓrveidojums (Ð*ÐŽÐ"« vÐ"Ѓrda matemÐ"ЃtiskajÐ"Ѓ nozÐ"«mÐ"") вЂ" lai pÐ"Ѓrietu no reÐ"ЃlÐ"Ѓ pie tÐ"Ѓ attÐ""la, nebÐ*«t nav nepiecieÐ*ÐŽams Ð*ÐŽo reÐ"Ѓlo sadalÐ"«t vienÐ"«bÐ"Ѓs un padarÐ"«t tÐ"Ѓs par zÐ"«mÐ""m, kas pÐ""c bÐ*«tÐ"«bas atÐ*ÐŽÐ"*irtos no priekÐ*ÐŽmetiem, kurus tÐ"Ѓs Ð"јauj nolasÐ"«t вЂ" starp priekÐ*ÐŽmetu un tÐ"Ѓ attÐ""lu nebÐ*«t nav nepiecieÐ*ÐŽams starpnieks, tas ir, kods. Protams, attÐ""ls nav reÐ"Ѓlais, bet tas ir vismaz precÐ"«zs tÐ"Ѓ analogs, un, no veselÐ"Ѓ saprÐ"Ѓta viedokÐ"јa, fotogrÐ"Ѓfiju definÐ"" tieÐ*ÐŽi Ð*ÐŽÐ"« analoÐ"Јijas precizitÐ"Ѓte. TÐ"ЃdÐ""jÐ"Ѓdi atklÐ"Ѓjas fotogrÐ"ЃfiskÐ"Ѓ attÐ""la Ð"«paÐ*ÐŽais statuss вЂ" tas ir nekodÐ""ts ziÐ*†ojums. Ð* o izteikumu jÐ"Ѓpapildina ar svarÐ"«gu tÐ"ЃlÐ"Ѓku secinÐ"Ѓjumu вЂ" fotogrÐ"Ѓfiskais ziÐ*†ojums ir nepÐ"Ѓrtraukts ziÐ*†ojums.

Vai ir vÐ""l citi nekodÐ""ti ziÐ*†ojumi? PirmajÐ"Ѓ brÐ"«dÐ"« Ð*ÐŽÐ"*iet, ka jÐ"Ѓ вЂ" tieÐ*ÐŽi tÐ"Ѓdi ir visi analoÐ"Јiskie realitÐ"Ѓtes atveidojumi: zÐ"«mÐ""jumi, gleznojumi, kino, teÐ"Ѓtris. Bet Ð"«stenÐ"«bÐ"Ѓ katrÐ"Ѓ no Ð*ÐŽiem ziÐ*†ojumiem vÐ""l bez analoÐ"ЈiskÐ"Ѓ satura (aina, priekÐ*ÐŽmets, ainava) tieÐ*ÐŽÐ"Ѓ un acÐ"«mredzamÐ"Ѓ veidÐ"Ѓ parÐ"ЃdÐ"Ѓs arÐ"« papildus ziÐ*†ojums, ko parasti sauc par atveidojuma stilu. Runa ir par otro nozÐ"«mi, kurÐ"Ѓ apzÐ"«mÐ""tÐ"Ѓjs ir attÐ""la radÐ"«tÐ"Ѓja zinÐ"Ѓma „attieksme” un apzÐ"«mÐ""jamais (estÐ""tisks vai ideoloÐ"Јisks) ir saistÐ"«ts ar ziÐ*†ojumu uztveroÐ*ÐŽÐ"Ѓs sabiedrÐ"«bas „kultÐ*«ru”. Ð"Єsi sakot, visas imitÐ""joÐ*ÐŽajÐ"Ѓs „mÐ"Ѓkslas” satur divus ziÐ*†ojumus: denotÐ""to ziÐ*†ojumu, tas ir, paÐ*ÐŽu analogu kÐ"Ѓ tÐ"Ѓdu, un konotÐ""to ziÐ*†ojumu, tas ir, veidu, kÐ"Ѓ sabiedrÐ"«ba zinÐ"ЃmÐ"Ѓ mÐ""rÐ"Ѓ Ð"јauj nolasÐ"«t savas domas par to. ZiÐ*†ojuma divÐ""jÐ"ЃdÐ"«ba ir skaidri saskatÐ"Ѓma visos tajos atveidojumos, kas nav fotogrÐ"Ѓfijas вЂ" pat tad, ja zÐ"«mÐ""jums ir „precÐ"«zs”, pati Ð*ÐŽÐ"« precizitÐ"Ѓte kÐ"јÐ*«st par stilu („verisms”); ja aina ir uzfilmÐ""ta objektÐ"«vi, tÐ"Ѓs objektivitÐ"Ѓte galu galÐ"Ѓ tiek uztverta kÐ"Ѓ objektivitÐ"Ѓtes zÐ"«me. KonotatÐ"«vo ziÐ*†ojumu izpÐ""te vÐ""l nav veikta (Ð"«paÐ*ÐŽi svarÐ"«gi bÐ*«tu izlemt, vai tas, ko mÐ""s saucam par mÐ"Ѓkslas darbu, var tikt reducÐ""ts uz nozÐ"«mju sistÐ""mu), var paredzÐ""t vienÐ"«gi to, ka visÐ"Ѓs imitÐ""joÐ*ÐŽajÐ"Ѓs mÐ"ЃkslÐ"Ѓs, par tik, par cik tÐ"Ѓm ir kaut kas kopÐ"«gs, konotatÐ"«vÐ"Ѓs sistÐ""mas kodus, visticamÐ"Ѓk, veido vai nu universÐ"Ѓli simboli vai arÐ"« laikmeta retorika, Ð"«sÐ"Ѓk

...

...

Download as:   txt (49 Kb)   pdf (404.5 Kb)   docx (25.5 Kb)  
Continue for 18 more pages »
Only available on ReviewEssays.com