ReviewEssays.com - Term Papers, Book Reports, Research Papers and College Essays
Search

Personlighedspsykologi 2

Essay by   •  December 16, 2010  •  Term Paper  •  6,957 Words (28 Pages)  •  2,666 Views

Essay Preview: Personlighedspsykologi 2

Report this essay
Page 1 of 28

Indhold

________________________________________________________________________

1. Prolog 2 2. Individets handlinger og samfundets betingelser 2

Abstrakt

2.1 Strukturfunktionalismen ved Talcott Parson 3

- Den Voluntaristiske handlingsteori 3

- Parsons AGIL-model 4

2.2 Socialfжnomenologien ved Berger & Luckmann 5

2.3 Den freudomarxistiske tilgang ved Peter BrÑŒckner 7

3. Socialkonstruktionismen 9

- Abstrakt

- Konstruktivisme versus konstruktionisme 9

- Socialkonstruktionismen, som et nyt perspektiv 10

- Diskursmetoder 11

- Kшn som diskurs 12

4. Giddens modernitetshypotese 15

- Abstrakt

- Giddens strukturationsteori 15

- Giddens modernitetsperspektiv 15

- Giddens versus teorier udlagt i afsnit 1 16

-Giddens versus socialkonstruktionismen 18

Litteratur 20

Prolog

Industrialiseringen mе siges at vжre et af de fжnomener der haft den stшrste betydning for udviklingen af den moderne verden. Den sociale psykologi udvikles som et resultat heraf og шnsker at forene sociologien og psykologien.

Med industrialiseringen og dermed etableringen af det moderne samfund skжrpes individualiseringen - nшglebegreberne og det centrale tema for denne opgave i socialpsykologi.

1. Individets handlinger og samfundets betingelser og hvorledes disse hжnger sammen

Jeg vil i fшlgende afsnit forklare hvorledes individets handlinger og samfundets betingelser hжnger sammen. Til dette har jeg valgt tre teoretikere fra pensum, som alle indskriver sig i hver deres tradition.

Indledningsvist prжsenteres strukturfunktionalismen ved Parsons, efterfulgt af socialfжnomenologerne Berger & Luckmann og sidst men ikke mindst, den kritiske psykologi ved Brьckman. Jeg har valgt at holde teorierne op imod hinanden og benytter familien som tema, i forbindelse med eksemplificeringen af individets socialisering i samfundet.

1.2 Strukturfunktionalismen ved Talcott Parsons

Parsons reprжsenterer en af de klassiske "Grand Theories"(Fodnote, tжt integreret teori, beskrive hele vores samfund) og stеr derfor centralt i socialpsykologien; "...al socialpsykologi fra 50-erne og fremover mеtte udvikle sig i et opgшr med Parsons teori..." (Mшrch, 1994, p. 11). Parsons teori er i hшj grad et opgшr med marxistisk, kritisk tжnkning og kan ses som et forsvar for det kapitalistiske samfund. Lig Marx er vжgten i analysen dog lagt pе makroniveauet Fodnote 1(Layder, 1994). Essentielt for Parsons er, at den sociale rolle bliver bindeleddet mellem individ og samfund. Mшrch (1994) pеpeger, at denne definition af forbindelsesled faktisk reprжsenter et opgшr med specielt utilitarismen og liberalismen. Parsons fokuserer som en af de fшrste, pе handling som det centrale aspekt i forbindelsen individ-samfund. Han ser norm, tilpasning og afvig, som det vigtigste at forklare og indfшrer sеledes en socialiseringstanke, som har politiske konsekvenser: "...individets lykke og ulykke - og samfundets tilmed - stеr og falder med den normative indlжring." (ibid, p. 17). Normerne determinerer handlingerne: "Det sociale er normativ handling. Det sociale er det normative."( ibid, p.14). Kulturelle vжrdier og normer er de overordnede elementer som individet fшdes ind i og "internaliserer" via de sociale roller (ibid).

Den voluntaristiske handlingsteori

I sine tidligste vжrker er voluntarismen en vigtig del, i det individet ogsе her vжlger mellem forskellige handlingsnormer (i modsжtning til fx marxistisk determinisme), men de vжrdier der vжlges imellem sжttes ikke til diskussion, hvilket for Parsons senere vжrker betyder, at det sociale system overtager det dominerende prжg i handlingsstyring (ibid. s. 22). Tiltrods for at Parsons gerne vil fremhжve at vi ikke er determinerende, men frie til at handle, sе indfшrer han normerne, som bliver determinerende for vores handlinger.

Parsons AGIL-model (Layder, 1994)

Hver struktur i denne model referere til et genkendeligt aspekt af vor sociale liv og alle fire danner tilsammen det sociale system. De fire grundelementer er som fшlger: Adaption, Goal Attainment, Intergration og Latency Management. Gennem tilpasning skaffes forsyning og ressourcer fra systemets ydre verden i form af penge. Via mеl-opnеelse skabes motivation og organisering af individernes indsats gennem det politiske system. Begge eksternaliserende process

s

s

ser. Gennem integration tilpasses de enkelte enheder i systemet vha. social kontrol, love og uformelle sanktioner. Struktur-vedligeholdelsen, opretholdelsen af den institutionaliserede kulturs stabilitet, imшdekommes gennem socialisering. De to sidste er systemets internaliserende process

s

s

ser.

Et eksempel

...

...

Download as:   txt (42.1 Kb)   pdf (392.1 Kb)   docx (26.6 Kb)  
Continue for 27 more pages »
Only available on ReviewEssays.com