ReviewEssays.com - Term Papers, Book Reports, Research Papers and College Essays
Search

Female Intimact

Essay by   •  July 5, 2011  •  Study Guide  •  3,981 Words (16 Pages)  •  2,361 Views

Essay Preview: Female Intimact

Report this essay
Page 1 of 16

Sanat iÐ"§erisinde derin kuyular vardÐ"±r. YÐ"јksek bir tepenin kenarÐ"±ndan denize doÐ"ÑŸru bakar insan. Denizin dibinde bir zemin ya-tar. Ð"‡amurun, kayalarÐ"±n, kum tanelerinin ve kimi vakit kalÐ"±ntÐ"±larla kaplÐ"± bu zeminin Ð"јzerinde kÐ"јÐ"§Ð"јk, gÐ"¶rÐ"јnmez hayvanlar hareket eder. GÐ"јneÐ*ÑŸ bu manzarayÐ"± Ð"±Ð*ÑŸÐ"±Ð"ÑŸÐ"± ile yÐ"±kar, deniz yansÐ"±tÐ"±r ve gece sorunu ka-ranlÐ"±Ð"ÑŸÐ"± ile perdeler.

Vanessa Beecroft kadÐ"±n olmadÐ"±Ð"ÑŸÐ"±nÐ"± Ð"¶ne sÐ"јrer. Tarif edilemez bir his onu kendisini gÐ"јzel gÐ"¶sterecek Ð*ÑŸeyler yapmaktan kaÐ"§Ð"±nmaya it-miÐ*ÑŸtir. BaÐ*ÑŸkalarÐ"± bu tÐ"јr Ð*ÑŸeyler yaptÐ"±Ð"ÑŸÐ"±nda sorun yoktur ancak kiÐ*ÑŸisel olarak o kendini basitleÐ*ÑŸtirmeyi seÐ"§mektedir. O, kadÐ"±nÐ"±n oyuncak be-bek olma rolÐ"јnden arÐ"±nmÐ"±Ð*ÑŸtÐ"±r. Ancak sanatÐ"§Ð"± olarak Ð"¶zdeÐ*ÑŸleÐ*ÑŸtirdiÐ"ÑŸi ka-dÐ"±nlarÐ"±, kimi durumlarda erkekleri, gÐ"јzel aksesuarlarla bezenmiÐ*ÑŸ Ð*ÑŸekil-de izleyenlerin Ð"¶nÐ"јne koymaktan baÐ*ÑŸka bir Ð*ÑŸey de yapmamÐ"±Ð*ÑŸtÐ"±r. DÐ"јz-gÐ"јnce giyinmiÐ*ÑŸ, makyajÐ"± yapÐ"±lmÐ"±Ð*ÑŸ, saÐ"§larÐ"± Ð*ÑŸÐ"±k Ð*ÑŸekilde hazÐ"±rlanmÐ"±Ð*ÑŸ ancak genellikle neredeyse Ð"§Ð"±plak halde duran modeller sanki bir moda gÐ"¶s-terisindeymiÐ*ÑŸÐ"§esine sunulmakta, tam Ð"¶nden, profilden, yukarÐ"±dan ve uzak bir yerden filme alÐ"±nÐ"±p fotoÐ"ÑŸraflanmaktadÐ"±rlar. Daha sonra seÐ"§i-len bu belgeler, fotoÐ"ÑŸraflar ve filmler de sanatsal iÐ*ÑŸin yerine geÐ"§mek-tedir. Ancak sanatÐ"§Ð"±ya gÐ"¶re bu iÐ*ÑŸler iÐ"§inde performans sÐ"±rasÐ"±nda his-settiÐ"ÑŸi duygusallÐ"±k ve belirsizlik hissi Ð"јzÐ"јntÐ"ј verecek Ð*ÑŸekilde eksiktir. “ArtÐ"±k oraya ait deÐ"ÑŸil”dir, “Ð"§oktan gitmiÐ*џвЂќtir. Kendi kelimeleri ile ak-lÐ"±nda bir performans fikri doÐ"ÑŸduÐ"ÑŸu an “iÐ*ÑŸin dÐ"±Ð*ÑŸÐ"±na Ð"§Ð"±kmÐ"±Ð*џвЂќ duruma gel-mektedir.

Erkek modeller Amerikan deniz kuvvetlerinden ya da kendi Ð"§evresinden, kadÐ"±nlar ise kendi ailesinden, model ajanslarÐ"± ve asistan-larÐ"± yardÐ"±mÐ"± ile gelmektedir. Bir performans iÐ"§in model seÐ"§imi belirli gereksinimler dahilinde yapÐ"±lÐ"±r. Beecroft’un temel ilgisi belli bir imaj Ð"јzerinde olmuÐ*ÑŸtur. Belki internette gezinirken genÐ"§ askerlerin yÐ"јzleri-ni ve bedenlerini gÐ"¶steren fotoÐ"ÑŸraflar gÐ"¶rmÐ"јÐ*ÑŸtÐ"јr. Belki de modelleri seÐ"§enlerin eline Ð"јnlÐ"ј aktrislerin fotoÐ"ÑŸraflarÐ"±nÐ"± tutuÐ*ÑŸturuyordur: Vanessa Redgrave, Catherine Deneuve, Hanna Schygulla ve Twiggy gi-bi. VB 43 iÐ"§in seÐ"§ilen model belki de soluk cildi ve kÐ"±zÐ"±l saÐ"§larÐ"± ile I. Elizabeth bile olabilir. Bu canlÐ"± diÐ*ÑŸi portrelerin en Ð"¶n sÐ"±rasÐ"±nÐ"± Ð"јvey kardeÐ*ÑŸi Jennifer, genÐ"§ aristokrat Seren Cattaneo Adorno ya da oÐ"ÑŸlansÐ"± BrezilyalÐ"± Lucilete oluÐ*ÑŸturmaktadÐ"±r. Daha Ð"¶nceki zamanlarda ise Dane Line Rosenvinge-Nissen’in cesur endamÐ"± en Ð"¶nde boy gÐ"¶stermiÐ*ÑŸtir. Di-Ð"ÑŸerleri ise kontrast olarak dahil edilmiÐ*ÑŸ ve edilmeye devam etmekte-dir. Ð"-rneÐ"ÑŸin annesi Akdeniz tragedyasÐ"±na dair bir Ð"¶rnek teÐ*ÑŸkil etmek-tedir. Geriye kalanlar, isimsiz bir grup, bir Ð"§eÐ*ÑŸit abartÐ"± olarak iÐ*ÑŸlev gÐ"¶rmektedir. Ð*Ñ›ekiller ve renkler, makyaj kullanÐ"±mÐ"±, saÐ"§lar ve en ufak bir kÐ"±yafet bile bir dizi koreografi kararÐ"± sonucu Ð*ÑŸekillenmiÐ*ÑŸtir. Mer-kezdeki figÐ"јrÐ"јn ideal imajÐ"± tema olarak kullanÐ"±lmÐ"±Ð*ÑŸ olup Warhol’da ol-duÐ"ÑŸu kadar neredeyse daima Ð"§oÐ"ÑŸaltma ile aÐ"§Ð"±Ð"ÑŸa Ð"§Ð"±karÐ"±lmÐ"±Ð*ÑŸtÐ"±r. Bu Ð"§o-Ð"ÑŸaltma iÐ*ÑŸlemi Beecroft’a diÐ*ÑŸi kavramÐ"± arayÐ"±Ð*ÑŸÐ"±nda hizmet etmektedir.

Bazen kaba bir Ð*ÑŸekilde, kadÐ"±nlarla arasÐ"±nÐ"±n iyi olduÐ"ÑŸunu sÐ"¶y-ler. GerÐ"§ekte ise onlarla konuÐ*ÑŸmak istemez. Onlara emirler yaÐ"ÑŸdÐ"±rÐ"±r: Kes Ð"§eneni, benimle konuÐ*ÑŸma, soyun, dÐ"±Ð*ÑŸarÐ"± Ð"§Ð"±k, orda dur, hoÐ*ÑŸÐ"§a kal! PerformanslarÐ"±n ne hakkÐ"±nda olduÐ"ÑŸunu anlatmalarÐ"± iÐ"§in asistanlarÐ"±nÐ"± gÐ"¶revlendirir. 1998 yÐ"±lÐ"±nda Guggenheim MÐ"јzesi, New York’ta sahnele-nen VB 35 performansÐ"±nda kast kÐ"±smÐ"±nÐ"± Ð"јÐ"§Ð"јncÐ"ј bir Ð*ÑŸahsa emanet etmiÐ*ÑŸ-tir. YÐ"¶nlendirmelerle ilgili sorularÐ"± kendisi evindeyken telefon Ð"јzerin-den cevaplamÐ"±Ð*ÑŸtÐ"±r.

2002 yÐ"±lÐ"±nda Schloss Vinsebeck’teki Regence Salonunda sahne-lenen VB 51’de otuz katÐ"±lÐ"±mcÐ"±ya performansÐ"±n Ð"јÐ"§ ayrÐ"± perdeden oluÐ*ÑŸa-caÐ"ÑŸÐ"±nÐ"± aÐ"§Ð"±klamÐ"±Ð*ÑŸtÐ"±r. Birinci kÐ"±sÐ"±mda sanki bir noktaya kÐ"¶k salmÐ"±Ð*ÑŸÐ"§asÐ"±na durmalarÐ"± gerekirken ikinci kÐ"±sÐ"±mda hareket etmelerine izin vermiÐ*ÑŸ Ð"јÐ"§Ð"јncÐ"ј kÐ"±sÐ"±mda ise istediklerini yapabileceklerini sÐ"¶ylemiÐ*ÑŸtir. Her bir sahne kendisi tarafÐ"±ndan Ð"§alÐ"±nacak bir Ð"§an sesi ile haber verilecektir. KadÐ"±nlar beklerken kendisi kaybolmuÐ*ÑŸtur. Kendisine neden verdiÐ"ÑŸi sÐ"¶zÐ"ј tutmadÐ"±Ð"ÑŸÐ"±

...

...

Download as:   txt (42.4 Kb)   pdf (361.5 Kb)   docx (23.4 Kb)  
Continue for 15 more pages »
Only available on ReviewEssays.com
Citation Generator

(2011, 07). Female Intimact. ReviewEssays.com. Retrieved 07, 2011, from https://www.reviewessays.com/essay/Female-Intimact/54795.html

"Female Intimact" ReviewEssays.com. 07 2011. 2011. 07 2011 <https://www.reviewessays.com/essay/Female-Intimact/54795.html>.

"Female Intimact." ReviewEssays.com. ReviewEssays.com, 07 2011. Web. 07 2011. <https://www.reviewessays.com/essay/Female-Intimact/54795.html>.

"Female Intimact." ReviewEssays.com. 07, 2011. Accessed 07, 2011. https://www.reviewessays.com/essay/Female-Intimact/54795.html.