ReviewEssays.com - Term Papers, Book Reports, Research Papers and College Essays
Search

Ethiek: Examenvragen En Antwoorden

Essay by   •  July 8, 2011  •  Essay  •  1,374 Words (6 Pages)  •  1,663 Views

Essay Preview: Ethiek: Examenvragen En Antwoorden

Report this essay
Page 1 of 6

ETHIEK: EXAMENVRAGEN EN ANTWOORDEN

пЃ® Wat is de Napoleontische visie op het eigendomsbegrip?

в†' De Napoleontische visie is een sterk geÐ"Їndividualiseerde visie, die stelt dat vermogen slechts toebehoort aan Ð"©Ð"©n persoon. Zo ook is de onderneming dus eigendom van Ð"©Ð"©n persoon, de ondernemer вЂ"eigenaar. Bij verenigingen met aandeelhouders is de rechtspersoonlijkheid eigenaar. Juridische blijft de vennootschap gescheiden van de onderneming. Bijgevolg kunnen werknemers, leveranciers en klanten hun economische eigendomsrechten niet omzetten in juridisch eigendom. Dit model is pure fictie geworden, daar aandelen vaak verspreid zijn over verschillende andere vennootschappen. Aandeelhouders oefenen zo vaak te weinig controle uit op het dagelijkse bestuur.

пЃ® Leg uit: principe van onpartijdigheid in contracten. Waarom is dit vereist?

в†' Het principe van onpartijdigheid is Ð"©Ð"©n van universele regels m.b.t het sluiten van contracten. Het wil zeggen dat een verkoper een beschikbaar goed met bepaalde kwaliteit onder gelijke omstandigheden aan koper A en B moet aanbieden, voor zover de voorraden dit toestaan uiteraard. Dit principe is vereist om het recht op mededinging te verzekeren en tevens weigering van verkoop tegen te gaan. Grotere klanten kunnen echter wel anders worden behandeld dan kleinere klanten, maar grote klanten onderling en kleine klanten onderling moeten gelijk worden behandeld.

пЃ® Wat bedoelt men met het caveat вЂ"emptor argument?

в†' Het caveat вЂ"emptor argument is een stelling m.b.t productaansprakelijkheid, die stelt dat de rechten en plichten van koper en verkoper zich beperken tot het contract. Koper en verkoper zijn op de hoogte van de aard van het contract en de aard van het product, er werd geen bewust verkeerde voorstelling gegeven en er was geen dwang aanwezig. De verantwoordelijkheid ligt verder bij de koper, de verkoper is niet verantwoordelijk voor verdere eventuele schade. Dit argument neemt aan dat beide partijen het contract afsluiten als gelijken, wat niet altijd het geval is, en houdt geen rekening met tussenpersonen.

пЃ® Wat verstaat men onder de ecocentrische natuurvisie en wat is de invloed ervan voor investeringen?

в†' De ecocentrische natuurvisie stelt dat de meest fundamentele waarde het leven op aarde in zijn geheel als ecosysteem is. De mens heeft geen voorrang op andere biologische soorten, en is maar van waarde als onderdeel van de piramide van levensvormen. Deze visie staat in contrast met het antropocentrisme, dat stelt dat de natuur buiten de mens maar waarde heeft wat betreft onze behoeftebevrediging. Een extreme opvatting van de ecocentrische natuurvisie zou impliceren dat investeringen enkel veroorloofd zijn indien deze geen enkele schade veroorzaakt aan het ecosysteem.

пЃ® Welke soorten participaties zijn mogelijk binnen een onderneming en bij welke visie leunen ze aan?

в†' Qua participatie binnen de onderneming kan er een onderscheid worden gemaakt tussen financiÐ"«le en structurele participatie. FinanciÐ"«le participatie heeft betrekking op deelname van werknemers in de meerwaarde die het bedrijf creÐ"«ert. Primair verstaat men hieronder mede-eigendom, secundair deelname in de winst. Structurele participatie heeft betrekking op deelname in de besluitvorming. Primair verstaat men hieronder medezeggenschap in bijvoorbeeld de raad van bestuur, secundair medebeheer door bijvoorbeeld een ondernemingsraad. De kapitalistische visie zal pleiten voor privÐ"©-eigendom van kapitaal en loonarbeid als vorm van huurcontract. Het enige participatierecht van de werknemers is het recht op correcte informatie. De socialiserende visie gaat hier tegenin, en stelt dat alle betrokken partijen van de onderneming recht hebben op medezeggenschap.

пЃ® Wat wordt bedoeld met zachte waarden die harde waarden worden? Voorbeeld?

в†' Zachte waarden worden harde waarden, slaat op de waardeverschuiving die de laatste decennia heeft plaats gevonden, vooral wat betreft milieu en sociale zaken. Door opname in de wetgeving zijn deze onderwerpen nu aanwezig in de dagelijkse werking van bedrijven. Naast de wetgeving dringt ook de markt zelf, en de klanten, deze onderwerpen op aan het bedrijfsleven.

 Bespreek �wistle blowing’ en hoe deze kritische houding kan worden vastgeankerd in de onderneming.

в†' вЂ?Wistle blowing’ gaat om het conflict tussen zwijg вЂ"en spreekplicht. Enerzijds moeten werknemers bedrijfsinformatie binnenshuis houden. Anderzijds kunnen praktijken die gevaar inhouden niet onbesproken blijven. Indien alle alternatieven zijn uitgeput, de schade structureel is en aan onwetenden wordt berokkend, en de werknemer zeker is van zijn zaak, kan de zwijgplicht dus worden genegeerd. Een onderneming kan door het inbouwen van ethische rapporteringssystemen вЂ?whistle blowing’ stimuleren, zonder dat de werknemer hierbij angst moet hebben zijn werk te verliezen.

пЃ® Waarom zijn steekpenningen fout?

в†' Ten eerste wijzen steekpenningen op het incorrect uitoefenen van de beroepsactiviteit. Ten tweede wordt door het gebruik van steekpenningen het mededingingsrecht geschonden en komt de transparantie van de economie in gevaar. Zelfs indien steekpenningen zijn ingeburgerd, dienen ze bestreden te worden. Indien alle partijen steekpenningen betalen, verliezen deze immers hun relatief voordeel. Verder zal de sector ook deficiÐ"«nt werken.

пЃ® Bespreek het verschil tussen ethiek en moraal.

в†' Moraal verwijst naar een set van waarden en normen op een bepaald tijdstip en een bepaalde plaats, en bepaalt zo ook ons gedrag. Ethiek is de reflectie op deze moraal, en analyseert situaties grondig om deze dan geargumenteerd te beoordelen.

пЃ® Leg het eerste theorema uit van de welvaartseconomie gelinkt met de vrije markteconomie.

в†'

...

...

Download as:   txt (9.8 Kb)   pdf (128.3 Kb)   docx (13 Kb)  
Continue for 5 more pages »
Only available on ReviewEssays.com